Loading...

Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Akciğer Hastalıkları (Astım, Kronik Bronşit vb.) Tanı ve Tedavisi

07 Ağustos 2017

Halk arasında sıklıkla her türlü nefes darlığını adlandırılmakta kullanılan astım, aslında solunum yollarının mikrop içermeyen iltihabi bir hastalığıdır. Astımlı hastaların solunum yolları normale göre daha duyarlıdır ve allerjenler, soğuk hava, sigara dumanı gibi uyaranlara karşı aşırı tepki verir. Hava yollarında kasılma şeklinde ortaya çıkan bu aşırı tepki, nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi yakınmalara neden olur. Düzenli takip ve tedavi ile astımlı hastaların tamamıyla normal bir hayat sürmeleri mümkündür. Kontrol altındaki astım ilerleyici bir hastalık olmadığı gibi, kişinin hayat kalitesini de bozmaz. İlaçlı ve ilaçsız solunum fonksiyon testleri, kanda ve deride uygulanan allerji testleri, astım benzeri yakınmalara neden olan diğer hastalıkların dışlanması amacıyla çekilen akciğer grafisi yardımıyla astım tanısı konulabilir. Erken tanı konarak hemen tedavi başlandığında, astım akciğerlerde kalıcı bir hasara neden olmamakta ve kişi normal yaşantısına devam etmektedir. Son yıllarda allerjik hastalıklar, toplumun gelişmesine paralel olarak artış göstermektedir. Daha hijyenik bir ortam, çocukluktan itibaren geçirilen bazı tip infeksiyonların sayısında azalma ve çevresel allerjen bombardımanı, bu artışın başlıca sebepleridir. Polikliniğimizde kan ve deri testlerinin yardımıyla besin, solunum ve temas allerjisi tanıları konulmakta, hastalar allerji konusunda bilgilendirilmekte ve tedavileri düzenlenmektedir.

 

Kronik bronşit, akciğerleri soluk borusuna bağlayan bronşların enflamasyonudur. Bronşlar iltihaplanınca, akciğerlere giren ve çıkan hava akışı azalır ve akciğerler mukus veya salya üretmeye başlar. Kronik bronşit, akut bronşitten farklıdır; arka arkaya gelen iki yıl içerisinde üç aya kadar çıkan bir süre için günlerin çoğunluğunda öksürük oluşturan mukus üretimi söz konusu ise bu durum kronik bronşit olarak değerlendirilir. 45 yaşını üzerindekilerin daha gençlere göre kronik bronşit olmaları daha çok beklenen bir durumdur. Kronik bronşit tedavi edilmezse amfizeme sebep olabilir. Bu hastalık her yıl 7.5 milyon Amerikalı’yı etkilemekte ve bunlardan 3.500’ünün ölümüne neden olmaktadır. Kadın vaka sayısı erkeklere nazaran daha fazladır.

Akciğer hastalıklarının tanı ve tedavisinde ilk başvurulması gereken Özel Doğuş Hastanesi İç Hastalıkları birimidir. Hastalığın türü ve düzeyine göre Göğüs Hastalıkları Birimine yönlendirme yapılır.