Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Felçlilerin Rehabilitasyonu




Felç, duyu kaybıyla birlikte görülebilen, kas işlevinde bir kayıp içeren bir durumdur ve aynı zamanda duyu kaybı olarak da adlandırılır. Bu terim, sinirlerin etkisiz hale getirilmesi anlamına gelen Yunanca kelimeden türemiştir. Bunun nedeni, sinir sisteminde genellikle motor fonksiyon kaybı ya da duyusal bilgi kaybı olmasıdır.

Felce yol açan iki ana sebep bulunmaktadır. Felç, beyinde ya da omurilikte oluşan hasarlar nedeni ile ortaya çıkar. İleri yaşlarda daha sık karşılaşılan felç, vücudun tamamında değil sadece belli bir kısmında görülür. Felçte his ve hareket kaybı genellikle tek taraflı olup vücudun sadece sağ ya da sol tarafında görülür.

Felçli hastaların tedavisinde amaç, genel olarak, en yüksek yaşam kalitesi ile mümkün olduğunca bağımsız yaşamaktır. Felç olan her hasta için optimal tedavi, felcin türüne ve yaşam kalitesine olan etkisine bağlıdır.

Vücudun üst kısmında da felç olan insanlar için, elektrikli bir tekerlekli sandalye ellerindeki hareketi kontrol etmeleri durumunda hareketlilik konusunda yardımcı olabilir.

Engellilere yardımcı olan cihazlar, bazı felç türlerine çözüm sunabilir. Örneğin, vücudun alt kısmının işlevini yitiren paraplejikler, tekerlekli bir sandalyeyi kullanabilir ve nispeten bağımsız bir yaşam tarzı yaşayabilir.

Ortezler, ekstremite fonksiyonunu iyileştirmek ve etkilenen kaslardaki zayıflıkları telafi etmek için tasarlanmış bir başka alternatiftir.

Felç komplikasyonlarında takip çok önemlidir. Olası komplikasyonların farkında olmak, böylece işaretlerin meydana gelmesi durumunda daha erken teşhis edilebilmesine yardımcı olur. Erken teşhis hastanın tedavisini kolaylaştırır ve yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar. Ek olarak, bu koşulların tıbbi tedavisi haklı çıkar ve her hastain yaşam kalitesini yükseltmek için ele alınmalıdır.

Özel Doğuş Hastanesi Fizik tedavi Polikliniği felçli hastalarının hayat kalitesini arttırmaya yönelik tedavilerde başarı oranı ile ön plana çıkmaktadır.