Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Yeni Doğan Hastalıkları




Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde yani ilk defa geldiği dünyaya uyum sürecinde bebeğinizin dirençsiz olması, enfeksiyon kapması gibi birçok sebeple hastalıklar meydana gelmektedir bu hastalıklarda erken ve doğru teşhis her hastalıkta olduğu gibi bunda da çok önemlidir. Bu konuda Özel Doğuş Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birimi doğru teşhis, hızlı ve etkili tedavileri ile ön plana çıkmaktadır. Yeni doğan bebeğinizin herhangi bir hastalığa sahip olması sonrasında uygulanacak tedavide ise daha sonraki zamanlarda hayatının etkileyecek ya da hayatını zorlaştıracak bir soruna neden olmayacaktır..

 

Yeni Doğan Bebek Hastalıkları

 Yeni doğan bebeklerde ortaya çıkabilecek olan bazı hastalıklar şöyledir,

 

Yeni Doğanın Geçici Takipnesi(TTN)

Yeni doğan bebeğin takipnesi ismi verilen hastalık, yeni doğan bebeğin doğum sürecinin ardından erken dönemde, anne karnında bebeğin akciğerlerini dolduran sıvının doğumun hemen sonrasında emilmesi işleminin gecikmesi sonucunda meydana gelen bir yeni doğan bebeklere ait olan hastalıklardan biridir.

 

Yeni doğan geçici takipnesi hastalığı, bebeğin doğma süreci başlamadan daha önce müdahale edilerek doğması sağlanan sezaryen gibi doğumlarda daha çok görülen bir hastalık olarak görülmektedir. Doğum sırasında bebek plasentadan yeterli derecede oksijen alamaz ve bu durumda yeterince oksijen alamayan akciğerdeki sıvının emilmesi zorlaşmaktadır. Bu nedenle yeni doğan geçici takipnesi yeni doğan bebeklerde ortaya çıkmaktadır.

 

Yeni doğan bebekler genellikle güçlerini ya da enerjilerini nefes almakla ve anne sütünü emmek için kullanırlar. Yeni doğan geçici takipnesi hastalığında yeni doğan bebek nefes alıp vermek için normalde harcayacağı enerjinin çok daha fazlasını harcamak zorunda kalır, bu nedenle anne sütünü emmek istemez. Yeni doğan bebeğin nefes alıp verdiği havanın oksijen oranını arttırmak için oksijen ya da akciğer sıvısının ise atılmasını daha çok kolaylaştırmak için bebeğe idrar sökücü verilir. Tüm bu müdahalelere rağmen yeni doğan bebeğin solunum probleminde herhangi bir olumlu gelişme olmazsa bebeğe solunum desteği vermek gerekmektedir. Yeni doğan bebeğe solunum desteği vermek için bebeği kuvöz içine alınır ve solunum destek makinesine bağlanması gerekmektedir. Yeni doğan geçici takipnesi hastalığı en geç genellikle üç ya da dört gün içerisinde düzelmektedir ve doğru bir tedavi yöntemi uygulanması durumunda bebekte herhangi bir belirti bırakmaz.

 

Polisitemi

Yeni doğan bebeklerde yoğun bakım ünitelerinde bulunan polisitemi hastalığı bebekler için önemli bir hastalıktır. Yeni doğan bebeklerde polisitemi hastalığı görülme sıklığı yüzde bir ya da beş arası bir oranda değişmektedir. Polisitemi hastalığı kan hücrelerinin kanın sıvı kısmına kıyasla daha fazla artış göstermesi hastalığıdır. Polisitemi hastalığında bu durum kanın akışkanlığını olumsuz olarak etkileyerek yeni doğan bebeğin organlarında ya da sistemlerde meydana gelebilecek birtakım fonksiyon kaybına neden olmaktadır. Yeni doğan bebeğin anne adayında hamilelik şekeri bulunması, bebekte rahim içi geriliği olması ve doğum sırasında ortaya çıkabilecek bazı problemler polisitemi hastalığının meydana gelmesi ihtimali arttırmaktadır. Yeni doğan bebeklerde meydana gelen polisitemi hastalığının tedavisinde serum fizyolojik olarak kullanılır ve yeni doğan bebeğe parsiyel kan değişimi tedavisi uygulanmaktadır.

 

Yeni Doğan Sarılığı

Yeni doğan bebeklerde çok sık görülen bir hastalıktır. Sarılık hastalığında yeni doğan bebeklerin kanlarındaki bilirubin maddesinin miktarı artar ve sonrasında sarılık hastalığı ortaya çıkar. Yeni doğan bebeğin doğumundan sonraki ilk haftada bilirubin maddesi oranında az ya da çok bir artış görülür. Yeni doğan bebeklerde görülen sarılık hastalığı dünyaya yeni gelmiş olan bebeklerde çok sık görülen bir hastalık olarak kabul edilir. Çoğu yeni doğan bebekte görüldüğü için anne ya da baba panik yapmamaktadır. Sarılık hastalığı normal sürede doğan bebeklerin yüzde altmışında görülürken, erken doğan bebeklerde ise bu pran yüzde seksene kadar bir artış göstermektedir. Bebeğin anne karnında iken kanında bulunan alyuvarlar normal bir insanın kanındaki alyuvarlara göre farklılık göstermektedir. Bebeklerin kanında bulunan alyuvarlar fetal hemoglobini diye nitelendirilen türden oluşmaktadır.

 

Yeni doğan bebek doğduğu anda bebeğin kanında bulunan alyuvarlar hızla parçalanır ve yıkılmaya başlar. Yeni doğan bebeğin kanında bulunan alyuvarların parçalanmasından sonra yerine yeni türde olan hemoglobin içeren alyuvarlar üretilmeye başlanır. Yeni doğan bebeğin kanındaki alyuvarların bölünerek yıkılması aşamasından sonra, alyuvarlar aşırı derecede bilirubin maddesinin çoğalmasına sebebiyet verir. Normal bir insanda bulunan bilirubin maddesi karaciğerde işlenir ve insan vücudundan atılacak bir hale gelir. Yeni doğan bebeğin vücudu bilirubin maddesini karşılayamadığı durumlarda, bebeğin vücudundan atılması gerekli olan bu dokular bebeğim kanında birikmeye başlar. Biluribin maddesi sarı renkli pigmentlere sahip olan ve yeni doğan bebeğin vücudunda bulunan kanda aşırı derecede birikmesi bebeğin derisine işleyerek bebeğin sarı bir renge sahip olmasına neden olmaktadır.

 

Gaz Sancıları ya da Kusmalar

Yeni doğan bir bebeğin en temel sorunlarından bir tanesi de gaz sancıları ya da kusmalardır. Yeni doğan bir bebeğin genellikle mide kapağı ilk iki ya da üç ay çok iyi bir şekilde işlevini yerine getiremez. Bu nedenle bebeğinizin emme işleminden sonra yatırılıp, kaldırılması, bebeğinizin altını değiştirmek ya da giydirmek amaçlı çok fazla hareket etmesine neden olacak davranışlarda bulunulması, bebeğinizin midesinin bulanmasına, anne sütünün daha çok köpürerek bebeğe gaz yapmasına neden olmaktadır. Bebeğiniz anne sütü ile beslendikten sonra bebeğinizi on beş ya da yirmi dakika gibi bir süreç içerisinde tsiz bir pozisyonda tutmaya özen gösterin. Yeni doğan bebeğinize uygulamış olduğunuz tüm önlemlere rağmen, bebeğinizin ayaklarını karnına doğru çekme, devamlı ağlama, ıkınma ya da kızarma, huzursuzluk gibi durumlar yaşanıyorsa bu belirtiler de gaz sancısı olduğunu gösteren işaretlerdir. Bebeğinizin gaz sancılarını önlemek için doktorunuzun önereceği bir ağrı kesici fitil ya da gaz damlası gibi ilaçları kullanabilirsiniz