Hürriyet Mahallesi. 151/101 - AKHİSAR / MANİSA

Beyin İltihap ve Apseleri




Herhangi bir sebeple beyne yerleşen bir enfeksiyon ajanının oluşturduğu ve zamanla bir kapsül ile sınırlanan cerahatli hastalık durumudur.

Risk faktörleri: Orta kulak iltihabı ve sinüzit enfeksiyonları beyne yayılarak beyin apsesine neden olabilir. Akciğer anomalileri ve doğuştan siyanotik kalp hastalığı olanlar, bakteriyel kalp zarı iltihabı (endokardit) ve yine delici kafa travması geçirmiş olanlarda apse gelişme olasılığı daha sıktır.

Belirti ve bulgular:

Beyin apsesinin özgün bir bulgusu yoktur. Enfeksiyon ajanının cinsine göre hastada ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi enfeksiyon hastalığı belirtileri nadiren olabilir. Apsenin ya da çevresinde oluşan ödemin beyin dokusunu basması sonucu baş ağrısı, bulantı, kusma, ellerde ve/veya kollarda kuvvetsizlik, havale geçirme görülebilir.

Tanı:

Beyin apseleri sıklıkla bakteri kökenlidirler. Tanı koymak için kan tahlili yararlı olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak beyaz küre sayısı normalin üzerinde olabilir. İlerlemiş apseler genellikle bilgisayarlı beyin to­mografisi ve manyetik rezonans görüntüleme tetkiklerinde kolayca görülebilmektedir.

Tedavi:

Apse şüphesinde ve oluşumunun başlangıç döneminde, uygun antibiyotikle­rin kullanılması yararlı olabilir. İdeal antibi­yotik kullanımı, apsenin içinden örnek alıp enfeksiyona neden olan ajanın saptanması ve buna göre 6-8 haftalık antibiyotik tedavisi uygulanması şeklindedir. Beyin apsesi­nin çevresindeki ödem beyni sıkıştırabilir. Bu durumu engellemek amacı ile kortizon yararlı olabilir. Ancak, kortizonun yüksek dozlarda kullanılması antibiyotiklerin etkisini azaltmaktadır. Genellikle, apsenin boşaltılması ve cerrahi olarak çıkarılması ile iyi sonuçlar alınmaktadır. Bu yöntemde Özel Doğuş Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Birimi tecrübeli ekibi ve tıbbi cihaz altyapısı ile başarılı operasyonlara imza atmaktadır.